Start Deserti Čoko-malina torta

Čoko-malina torta

Foto: Andrijana Mitru

Priprema: 90 min.
Mrsno jelo


Sastojci:

Za kore:

* 10 jaja

* 10 kašika šećera

* 10 kašika brašna

* 3 kašike kakao

* 1 prašak za pecivo

Za prelivanje kora:

* 200 g šećera

* 400 ml vode

* 2 koluta limuna

* 1 vanil-šećer

Za fil:

* 1 l mleka

* 140 g brašna

* 300 g šećera

* 250 g margarina

Za glazuru:

* 200 g čokolade

* 2 kašike ulja

Ostali sastojci:

* 700 g malina

Priprema:

1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodati u smesu od jaja i polako promešati.
3. Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 min. Pečenu i ohlađenu koru poprečno preseći na tri dela.
4. Posebno pripremiti preliv – sjediniti vodu, šećer, vanil-šećer i kolutove limuna, pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
5. Za pripremu fila u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Nakon što se fil ohladi, dodati u njega omekšali margarin i izmiksati.

6. Za pripremu glazure rastopiti čokoladu s malo ulja.

7. Tortu filovati sledećim redosledom – kora, preliv, maline, fil, te isti postupak ponoviti. Završiti s korom, preliti je glazurom od čokolade i dekorisati.

Recept Andrijane Mitru iz Bačke Palanke

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!