Start Kuhinje sveta Semla – tradicionalno slatko pecivo iz švedske kuhinje

Semla – tradicionalno slatko pecivo iz švedske kuhinje

Švedski kolač semle sa bademom i slatkom pavlakom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
450 g brašna
75 g putera
250 ml toplog mleka
25 g kvasca
40 g šećera
¼ kašičice mlevenog kardamoma
¼ kašičice soli
Punjenje
200 g mlevenih badema
50 g šećera u prahu
20 ml vrelog mleka
250 g slatke pavlake
šećer u prahu

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. Puter rastopiti i ostaviti da se prohladi. U mlako mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
2. Brašno, kardamom i so pomešati, pa dodati puter i pripremljen kvasac. Umesiti glatko i mekano testo, pogodno za rad. Prekriti ga pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Testo premesiti i podeliti na osam delova, pa formirati jufkice.
4. Poređati testo na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoji na toplom mestu dok se dupliraju.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 225ºC desetak minuta. Pečene semle izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
Punjenje
1. Mlevene pademe pomešati sa šećerom u prahu i preliti vrelim mlekom.
2. Dobro promešati da se smesa sjedini i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Izrezati poklopac u obliku trougla na sredini kolača i izdubiti sredinu.
2. U sredinu staviti fil od poparenih badema pa ukrasiti slatkom pavlakom.
3. Vratiti izrezani deo testa i posuti šećerom u prahu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!