Start Vaši recepti Slane pletenice sa kačkavaljem i šunkom

    Slane pletenice sa kačkavaljem i šunkom

    Recept Vesne Branković iz Aleksinca

    Slane pletenice mašnice

    • 100 min
    • 6 osoba
    • Manje zahtevno
    Testo
    1 kg brašna
    20 g kvasca
    1 prašak za pecivo
    500 ml mleka
    3 kašičice šećera
    1 jaje
    250 g margarina
    1 kašika soli
    susam za posipanje
    Fil
    200 g margarina
    300 g kačkavalja
    300 g praške šunke
    100 g kiselih krastavčića
    origano po ukusu
    Premazivanje
    1 jaje

    Priprema:

    1. U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom i 2 kašičice brašna, pa ostaviti da nadođe.
    2. Polovinu brašna pomešati sa praškom za pecivo, posoliti a zatim sjediniti sa margarinom. Dodati jaje, a potom i nadošli kvasac.
    3. Testo malo mesiti, pa postepeno dodavati preostalo brašno sve dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zamesiti glatko testo, prekriti ga krpom i ostaviti da nadolazi oko sat vremena.
    4. Za to vreme prašku šunku i kačkavalj narendati, a krastavce naseckati. Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi.
    5. Nadošlo testo podeliti na 2 dela (ponavlja se isti postupak dva puta), a potom svaki deo razviti oklagijom u pravougaonik na oko 1,2 cm debljine.
    6. Tako razvijeno testo premazati omekšalim margarinom, po želji posuti origanom, te krastavcima, šunkom i sirom. Malo dlanovima utisnuti fil da se zalepi za testo.
    7. Gornju trećinu testa uzdužno presaviti preko druge (srednje) trećine i isto uraditi i sa poslednjom trećinom.
    8. Tako dobijenu jufku malo oklagijom razvuci da se bolje zalepi, a potom iseći popreko na uzdužne trake. Svaku traku po sredini zaseći i jedan kraj provući kroz prorez odozdo prema gore, a drugi odozgo prema dole. Na taj način dobiće se pletenica.
    9. Sa drugim delom testa ponoviti isti postupka filovanja, preklapanja i pravljenja pletenice.
    10. Pletenice slagati u podmazanu tepsiju obloženu papirom za pečenje, te svaku premazati razmućenim jajetom i posuti susamom.
    11. Peći na 200°C 20-30 minuta, tj. dok ne porumene.