Start Vaši recepti Slatki venac s orasima i cimetom

    Slatki venac s orasima i cimetom

    Recept Miroslave Matić iz Jagodine

    Slatki venac s orasima i cimetom

    • 100 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    2 šolje brašna
    ¼ kašičice soli
    ½ šolje toplog mleka
    20 g kvasca
    1 žumance
    2 kašike šećera
    30 g maslaca
    Nadev
    50 g maslaca
    4 kašike šećera
    ½ kašičice cimeta
    100 g mlevenih oraha
    Premaz
    1 jaje

    Priprema:

    Testo
    1. U mlako mleko dodati šećer i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
    2. U brašno sipati so i promešati. Zatim, dodati mleko sa kvascem, žumance i istopljeni maslac, pa zamesiti testo pogodno za rad.
    3. Prekriti i ostaviti na toplom oko sat vremena.
    Nadev
    1. Rastopiti maslac, pa dodati cimet, šećer i mlevene orahe. Sve sastojke sjediniti.
    Finalni postupak
    1. Naraslo testo razvući u pravougaoni oblik, na debljinu od 1 cm.
    2. Nadev ravnomerno premazati, uviti u rolat. Rolat (po dužini) iseći do 2 cm pred kraj, a onda isprepletati testo. Oblikovati venac i spojiti krajeve.
    3. Preneti na pleh obložen papirom za pečenje i premazati jajetom.
    4. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC, oko 25 minuta.
    5. Pecivo izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

    Na sledećoj strani ispratite pripremu ovog kolača u slikama tzv. korak po korak.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!