Start Glavna jela Špageti ala Tarantina

Špageti ala Tarantina

Foto: Aleksandar Kovačević

Priprema: 35 min.
Posno jelo

Sastojci:

* 500 g špageta po izboru

* 1 kg školjki dagnji u ljušturi

* 250 g čeri paradajza

* 1 feferona (peperonćini)

* 3 čena belog luka

* peršunov list

* maslinovo ulje

* biber

* so

Priprema:

1. Špagete skuvati u slanoj vodi a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.

2. Školjke u ljušturi dobro oprati, ubaciti ih u šerpu i poklopiti, te kuvati bez tečnosti dok se ne otvore. Vodu koju su školjke pustile tokom kuvanja sačuvati.
3. Većinu školjki izvaditi iz ljušture ali ostaviti nekoliko komada s ljušturom radi dekoracije. Vodu od školjki procedite na gustu cetku.

4. U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje pa ispržiti na njemu očišćenu sitno seckanu feferonu i beli luk.

5. Kada luk pusti miris dodati čeri paradajz presečen napola (ukoliko je krupniji iseći ga na četvrtine) i pržiti ga dok ne omkeša.
6. Potom dodati školjke i proceđenu vodu od kuvanja školjki, začiniti po ukusu i kratko prokuvati.
7. Na kraju ubaciti špagete i polako promešati. Odozgo posuti sitno seckanim peršunom.

Komentar: Recept nosi ime oblasti u Italiji koja se zove Tarantina, u kojoj se gaje posebno kvalitetne školjke ove vrste.

Recept Aleksandra Kovačevića iz Novi Sad

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!