Foto: Jelena Šagi
Priprema: 60 min.
Pečenje: 30 min.
Mirovanje: 12 sati
Mrsno jelo
Sastojci:
Za kore:
* 9 jaja
* 9 kašika šećera
* 180 g pšeničnih klica
* 3 kašike brašna
* 3 kašika kakaoa
* 3 kašičice prašaka za pecivo
* 3 dl čokoladnog mleka
Za fil:
* 1 l mleka
* 6 kašika šećera
* 2 pudinga od čokolade
* 200 g čokolade za kuvanje
* 10 g želatina u granulama
Za ganaš krem:
* 400 g čokolade za kuvanje
* 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 3 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 3 kašike šećera. Zatim dodati 3 žumanceta, jedno po jedno, neprekidno muteći mikserom.
Posebno sjediniti 60 g pšeničnih klica, 1 kašiku brašna, 1 kašiku kakaoa i 1 kašičicu praška za pecivo. Dodati u smesu od jaja i polako promešati varjačom.
2. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rernina na 190°C desetak minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore. Kore poprskati čokoladnim mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti ostatak mleka s pudingom od čokolade pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Želatin pomešati sa 6 kašika hladne vode i sačekati da nabubri. Rastopiti ga i umešati u puding. Ohlađeni fil umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom fila. Postupak filovanja ponoviti još jedno i završiti s trećom korom. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru.
2. Slatku pavlaku zagrejati do tačke ključanja, preliti je preko izlomljene čokolade i mešati dok se ne rastopi. Smesu ostaviti da se stegne.
3. Sutradan krem od čokolade umutiti mikserom. Tortu izvaditi iz kalupa i premazati je kremom.
Recept Jelene Šagi iz Bačke Palanke