Start Vaši recepti Spiralni crno-beli hleb

    Spiralni crno-beli hleb

    Recept Evice Vujinović iz Bora

    Crno beli hleb

    • 80 minuta
    • 4 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    500 ml vode
    100 ml ulja
    2 kašičice soli
    2 kašičice šećera
    20 g kvasca
    oko 800 g belog brašna
    oko 400 g integralnog brašna
    Ostalo
    integralne žitarice, susam
    lan, kim, seme suncokreta

    Pripremа:

    1. Kvasac potopiti sa šećerom u malo vode i ostaviti da ukisne oko 10 minuta. Dodati vodu, ulje i so, pa varjačom zamesiti mekano testo sa belim brašnom. Ostaviti 20 minuta da naraste i podeliti u dve vangle.
    2. Jedan deo zamesiti sa belim brašnom, a drugi sa integralnim.
    3. Ostaviti testo da naraste, premesiti ga i obe jufke podeliti napola (formirati po 2 bele i po 2 crne).
    4. Rastanjiti oklagijom crno testo, a zatim belo i staviti preko crne kore. Urolati zajedno i postupak ponoviti sa drugom polovinom testa.
    5. Položiti ih u pleh oko 40 minuta da narastu. Pred pečenje hleb namazati vodom i posuti zrnevljem i žitaricama po izboru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.