Start Namirnica nedelje Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Devojka drži tanjir sa trešnjama
Foto: Guliver/Thinkstock
Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvoždje za krv.

Medutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije – kaže Bankhofer. Nemački lekar, Ludvig Koh, koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog veka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale. Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je i prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija. Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Naučnici s instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olakšaju artritičke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umesto aspirina – Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!