Start Vina regiona Vinarija Burčel Todorov: Vina služena na bečkom dvoru, autentičan proizvod Srema!

Vinarija Burčel Todorov: Vina služena na bečkom dvoru, autentičan proizvod Srema!

unnamed (4)
U vinariji “Burčel Todorov” dobra vina nastaju pre svega zahvaljujući sopstvenim berbama na plantažnom vinogradu koji leži na najsunčanijoj visoravni Fruške gore, Banstolu ili kako se uvek, ne bez razloga zvalo, Kraljevom bregu. Bogato porodično iskustvo u proizvodnji vina, sticano duže od jednog veka danas prati savremena tehnologija. Ušuškan iza leđa Fruške gore i marijaterezijanske tvrđave, Petrovaradin je bio grad vina i vojnika. Oficiri bi već u devet ujutro iz Gornje kasarne na konjima silazili u Majur na prvo, jutarnje vino. Svaka kuća u Petrovaradinu imala je podrum i svoje vino. Dunav je polako tekao, sve se polako menjalo, samo opsesija dobrim duhom vina nije mogla da bude promenjena. Tako onda, tako i danas.

Proizvodi:
Bermet
unnamed (1)

unnamed (2)

Autentični proizvod ovog dela Srema, vrlo izvesno i prvi srpski brend. Služen na bečkom dvoru i jedinom putovanju legendarnog Titanika… ovo aromatizovano vino krije mnoge uzbudljive tajne. U njemu se nalaze začini 24 lekovite trave. Aperitivno i dižestivno vino. Proizvod je nagrađen na Novosadskom sajmu 2007. Bermet proizveden i negovan u našoj porodičnoj vinariji puni se u ambalažu zapremine 0,2, 0,5 i 0,75 litara.
U ponudi takođe imaju ekskluzivno pakovanje zapremine 0,5 litara.

Burcher
unnamed (3)
Vino sezone – dobijeno je kupažom grožđa sorte kaberne sovinjon i modra frankovka koja izrazito dominira. Opojno, gusto, sa izrazitim voćnim aromama. Suve šljive i mušmule, blago zapečeni badem… U njemu se otkriva bogatstvo i sklad mirisa i ukusa. Crveno vino Burcher proizvedeno i negovano u našoj porodičnoj vinariji puni se u ambalažu zapremine 0,75 litara.

Emil
unnamed
Belo vino – cuvée

Poseduje sveže vinske tonove i kristalnu žućkastu boju koja se preliva u zelenu boju Fruškogorja, koju enolozi s pravom zovu Šampanjom za rizling. Belo vino Emil proizvedeno i negovano u našoj porodičnoj vinariji puni se u ambalažu zapremine 0,75 litara.

unnamed (5)
Hrana i Vino:

Zimski kuglof
Kuglof ili kuglov je tradicionalni kolač, karakterističan za područje srednje Evrope. Postoje brojne varijacije ovog recepta, a mi smo se odlučili za najjednostavniji, koji u kombinaciji sa belim bermetom iz naše vinarijepredstavlja jednostavnu i efektnu zimsku poslasticu.

Sastojci:
280 g brašna
1 prašak za pecivo
130 g putera
130 g šećera u prahu
3 jajeta
2dl mleka
kandirano ili suvo voće po izboru

Priprema:
U posudu staviti 280g brašna i jedan prašak za pecivo. Dobro umutiti. Nakon što smesa postane penasta dodati je u posudu s brašnom i praškom za pecivo. Polako izmešati sastojke u posudi. 2dl mleka
Dodavati postepeno u napravljeno testo. Napomena: Mleko se može dodati i manje. Testo ne bi trebalo da bude previše tečno, te kada se postigne konherentnost ne treba više dodavati mleko. Da bi se pojačao ukus, može se dodati vanil šećer, burbon vanila ili jezgro vanil štapića prema želji. Belanca od 3 jajeta ulupati dobro u čvrstu penu. Penu istresti u testo i lagano mešati preko varjače kako pena ne bi pala i postala tečna. U ovu osnovu može se dodati prema želji i ukusu iseckano kandirano voće ili suvo voće. Takođe se mogu dodati lešnici, bademi ili orasi, kockice iseckane crne čokolade ili kakao, cimet… pojedinačno ili u kombinaciji prema afinitetu. Kalup pripremljen za kuglov dobro namazati puterom pa posuti prezlom. Napomena: Najbolje je koristiti kalup sa rupom u sredini predviđen za pečenje kuglova. Ova količina predviđena je za kalup veličine prečnika do 20cm i dubine do 9cm. Smesu usuti u kalup i staviti u zagrejanu pećnicu. Peći na temperaturi 180 do 200 stepeni (u zavisnosti od jačine pećnice) oko 45min do sat vremena dok kolač ne porumeni. Nakon što se kolač ispeče i izvadi iz pećnice pokolopiti ga papirom i tacnom za kolače i okrenuti ga kako bi ispao iz kalupa.
Napomena: Kako bi kolač imao krckavu koricu potrebno ga je ostaviti da se “odmori” nekoliko minuta pa tek onda posuti prah šecerom.
Poslužiti uz beli bermet iz Vinarije Burčel Todorov.

Tekst i foto: www.vinarijabt.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!