Start Vina regiona Vinarija “Vinum Lodi”: Nastavili tradiciju predaka, novac zarađen u Švajcarskoj uložili u...

Vinarija “Vinum Lodi”: Nastavili tradiciju predaka, novac zarađen u Švajcarskoj uložili u podizanje vinograda!

unnamed (17)
Selo Feketić su osnovali kumani reformatske vere koji su se iz istočne Mađarske ovde doselili 1785. godine. Naselje se nalazi u srcu Bačke na krajnjim ograncima visoravni Telečka koju preseca potok Krivaja. Ima više od četiri hiljade stanovnika i nadaleko je poznato po čuvenoj crnoj višnji i po svojim vinogradima i vinima.
Nastavljajući tradiciju predaka Miklos Lodi se sa svojom porodicom, posle skoro dvadeset godina provedenih u Švajcarskoj, prihvatio podizanja vinograda. Novac koji je porodica zaradila i uštedela u Švajcarskoj uložila je ovde u ovoj državi u jednom teškom i neobičnom vremenu.

unnamed (20)

Vinarstvo
Izgradnja podruma poverena je građevinskom preduzetniku iz Temerina Mesaroš Maćašu i podrum je izgrađen 1998. godine. Zgrada je dugačka više od 40 metara i sastoji se od sledećih prostorija:
– podzemni podrum sa svodom gde u hrastovim buradima odležava crno vino,
– podrum spušten dopola u zemlju za vrenje šire i smeštaj vina u rezervoarima,
– ostava za vino gde se vrši fermentacija izdrobljenog zrnevlja grožđa,
– poslovna prostorija gde se vrši prodaja vina,
– kancelarija, garderoba, umivaonica,
– prostorija za kominu – ovde se vrši fermentacija dropa i voćne kaše,
– pecara – za destilaciju rakije od grožđa i raznog voća,
– pagoda – služi za organizovanje degustacija vina i primanje gostiju kada je lepo vreme.
– sala za degustaciju vina – koriste se za degustaciju vina, održvanje veceri, organizovanje poslovnih ili drugih svecanih skupova do 42 osoba. Sala poseduje kuhinju i dva moderna toaleta. Poseduje jedinstveni, rustikalni stil, opremljena je nameštajem od teškog drveta, greje se kaljevim pecim, a leti se hladi klima uredajem.

Vinarija je snabdevena hidrauličnom presom za grožđe od 1,2 tone, mašinom za skidanje zrna i drobljenje grožđa, raznim pumpama, filterima, mašinama za flaširanje, stavljanje običnih i krunskih čepova, za flaširanje flaša sa zavojem, stavljanje etiketa, rezervoarima od ukupno 40 hiljada litara, posudama za fermentaciju od ukupno 30 hiljada litara i više hrastovih buradi.
Iza vinarije se proteže voćnjak sa kajsijama, a pored njega jedan lep reprezentativni vinograd sa bunarom – podseća na stara vremena.
Vinarija je otvorena od 8 – 19 sati svakog dana sem nedelje. Svakog srdačno očekuju na degustaciju vina i obilazak vinskog podruma.

1997. godine zasadili su 2 ha vinograda na brežuljku pored potoka Krivaja,
2000. godine proširili su vinograd za još jedan hektar,
2004. godine zasadili su još 0,6 ha,
2008. godine završili su reprezentativni vinograd pored podruma.
2012.godine, pored podruma u oglednom vinogradu zasađeno je 4.500 čokota šardonea i 1.500 čokota merloa.
unnamed (16)
Gaje ukupno 14 hiljada čokota grožđa. Rastojanje između redova je 2,9 metara, a uzgoj je visok, jednoručni Moser. Zemlju obrađuju mašinama, dok se radovi oko loze vrše ručno, što zahteva mnogo truda i ljudskih ruku. Protiv bolesti loza koriste hemijska kontakt sredstva ili ona koja se apsorbuju, kao i zaštitno zimsko prskanje. Nikakvo hemijsko sredstvo ne koriste za uništavanje korova da bi na taj način zaštitili okolinu. Vinograd se pored podruma obrađuje na tradicionalni način.

U vinogradima se mogu naći sledeće sorte grožđa:
Bela grožđa – italijanski rizling
– rajnski rizling
– župljanka.
– šardone
Crna grožđa:
– frankovka,
– merlot,
– cabernet sauvignon.
Berba grožđa se vrši ručno i to su najznačajniji dani u godini. Pored radnika pomažu i prijatelji i rođaci, a svršetak berbe proslavlja se tradicionalni uz ovčiji paprikaš i pijuckanje vina.

unnamed (14)
Vina
Frankovka
Frankovka je izvanredno, suvo tamno crno vino. Srednje puno vino sa izbalansiranim kiselinama, prijatne arome, ukusom podseća na ukus feketićke crne višnje. Preporučujemo ga uz jela sa paprikom i paradajzom, slana testa, sve vrste prženih jela, pečenja, sireve i uz prijateljsko ispijanje vina. Služi se rashlađeno na temperaturi od 15 – 17 C.

Merlot
Vino je duboke rubin-crvene boje, nosi u sebi sve čarolije iz specifičnog Feketićkog zemljišta. Miris podseća na prezrelu crnu višnju, u njezinom zaokruženom ukusu dominiraju voća, ima dugu završnicu i miluje nam nepce.

Vino Lodi
Lodi je interesantno, lako, meko, neobično crno vino. Odlikuje se aromom voća i svojstvima ovoga kraja zaokrućeno sladnjikavim ukusom. Kiseline ne dolaze do izražaja. Pije se uz čorbe, pasulj, paprikaš, morske ribe, tvrde sireve. Pomalo ohlađeno služi se na temperaturi od 13 – 16 C.

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je vrlo lepo suvo crno vino. Odlikuje se tamnocrvenom rubin bojom, punije je i pije se nakon godinu dana, pošto vino odleži u buradima. Ima visok sadržaj tanina, u aromi se oseća šumsko voće, paprika, čokolada i karanfilić. Kiseline su pojačane, ali je vino ipak čudesno harmonično jer zri u hrastovom buretu. Dugo se može sačuvati u bocama u podrumu. Ovo nam je najdragocenije crno vino, nažalost, na raspolaganju je samo u ograničenim količinama. Preporučujemo da se služi uz pržena jela, pečenja, smeđe umake, divljač, zrele sireve, šumske gljive i uz slatkiše koji u osnovi imaju čokoladu. Može svakome da bude vrhunski užitak. Iznenadite prijatelje i voljene jednom bocom ovog cenjenog vina. Idealna temperatura za konzumiranje je od 15 – 18 C.

Frankovka Roze
Frankovka Roze je vrlo lepo, suvo, osvežavajuće, svetlucavo čisto roze vino. Po boji podseća na nijansu kore crnog luka. Sadrži bogate kiseline, ima aromu prezrelog voća. Pravo je piće za letnje pijuckanje. Preporučujemo ga kao aperitiv, uz riblju čorbu, dimljenog lososa, hladna jela i uz testa italijanske kuhinje. Služi se rashlađeno na temperaturi od 12 – 13 C.
unnamed (18)

Župljanka
Župljanka je izvanredno, lagano, suvo belo vino. Ima zelenkasto žutu boju. Lako je, osvežavajuće sa manje kiselina. Pije se kao mlado vino, prijatan ukus već posle drugog točenja kulminira. U ukusu se osećaju specifični mirisi voća, ali dominantna je aroma grožđa. Može da se koristi kao aperitiv, uz bela mesa, slatka i slana testa, polutvrde sireve, ustvari, od predjela do deserta. Zbog manjeg sadrćaja alkohola svka ispijena čaša ište sledeću. Služi se na temperaturi od 9 – 13 C.

Italijanski Rizling
Italijanski Rizling, odlično suvo belo vino. Ima kristalno svetložutu boju. Umereno puno i po aromi uravnoteženo. U mirisu se osećaju cvetovi loze i rezede, a u aromi i cvetovi bagrema. Ovo je tipično feketićko belo vino koje u sebi nosi sva svojstva i bogatstva tla na kojem se grožđe uzgaja. Preporučujemo ga kao aperitiv, uz supe od mesa, salate, jela od riba, hladna jela, pečeno živinsko meso, sveže sireve i uz svakojaka testa. Služi se na temperaturi od 9 – 13 C.

Rajnski Rizling
Rajnski Rizling, izvanredno suvo belo vino , punije, slamnate-zelenkastožute nijanse sa divnom harmonijom ukusa. Bogato je aromama poljskog cveća i sadrži u sebi pomalo gorčine badema. Posle gutljaja u ukusu se oseća harmonija kiselina. Ovo je naše najelegantnije belo vino. Preporučujemo ga za aperitiv, uz pečene ribe, bela pečenja, slana testa, sveže i poluzrele sireve. Idealno piti na temperaturi od 8 – 12 C.

Šardone
Šardone je najvrednije, suvo, belo vino. Ima sjajnu, slamasto-žutu boju. U mirisu dominiraju egzoticna i citrusna voca. Kiseline su izjadnacene i izrazito harmonicne. U ukusu pronalazimo prezrela voca, kao što su dinje, mango i žuta jabuka. Preporucujemo kao aperitiv, uz krem supe, uz jela od belog mesa i riba. Služi se na tempretaturi od 9-11 C.

unnamed (13)

unnamed (15)

unnamed (19)

 

Izvor: vinumlodi.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!