Start Zimnica Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Džem od smokava

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
– 5 kg smokava
– 3,5 kg šećera
– 1 limuntus
– 2 vanil-šećera
– 1 konzervans

Priprema
1. Smokve dobro oprati, zatim im odseći peteljke, te ih samleti na mašini za mlevenje mesa.
2. U veću šerpu sipati mlevene smokve, dodati šećer, vanil-šećer i limuntus, pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se ne dobije kompaktna masa. Skinuti sa šporeta i umešati konzervens.
3. Pripremljen džem sipati u oprane i ugrejane tegle, zatvoriti ih celofanom, utopliti i ostaviti da se ohlade.
Savet plus: Za pripremu džema potrebno je birati zrelije smokve.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!