Start Zimnica Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Slatko od šljiva

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
– 6 kg šljiva “mazarki”
– 4,8 kg šećera
– 4 limuna
– 1/2 kašike gašenog kreča

Priprema
1. Šljive dobro oprati i očistiti od ljuske. Gašeni kreč sjediniti sa 5 l vode, te potopiti šljive da ogreznu i ostaviti ih da odstoje 15 minuta. Zatim ih izvaditi iz tečnosti i dobro oprati.
2. U većoj šerpi sjediniti šećer i 3,5 l vode, pa špinovati dok ne počnu da se prave mehurići.
3. Zatim dodati šljive i kolutove limuna, te kuvati 35 minuta.
4. Pripremljene šljive zajedno sa sirupom i limunom sipati u tegle, ostaviti ih da se ohlade, a potom ih prekriti celofanom.
Savet plus: Šljive treba dobro oprati od krečne vode.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!