Start Zimnica Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Kompot od grožđa

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
5 kg belog grožđa
3,5 kg šećera
4 l vode
2 konzervansa

Priprema
1. Grožđe očistiti od peteljki i dobro oprati. Tegle takođe oprati, pa napuniti grožđem.
2. U dubljoj šerpi sjediniti vodu i šećer, te kuvati dok se šećer ne otopi, a voda ne proključa.
3. U kuvan sirup umešati konzervans i ostaviti da se ohladi. Sirupom zaliti grožđe, pa tegle zatvoriti celofanom.
4. Dno veće šerpe prekriti kuhinjskim krpama, poređati punjene tegle i odgore prekriti krpama. Do polovine šerpe sipati vodu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se celofan ne podigne.
5. Kada se celofan digne, tegle izvaditi iz šerpe, utopliti ih i ostaviti da se ohlade.

Savet plus: Kompot se može praviti i od crnog grožđa ili mešavine crnog i belog grožđa.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!