Start Zanimljivosti O namirnicama Zašto se crveno vino naziva tonikom za srce i šta je francuski...

Zašto se crveno vino naziva tonikom za srce i šta je francuski paradoks?

Dve čaše sa vinomOdavno je poznato da povremena upotreba crvenog vina ima povoljan uticaj na rad srca. Iako se generalno smatra da alkohol nije naročito zdrava namirnica za organizam, u ovom slučaju crno vino predstavlja izuzetak jer sadrži polifenole koji čuvaju srce i telo od oksidativnog stresa.
Glavne komponente koje su zadužene za pozitivan uticaj vina na organizam su flavonoidi i resveratrol koji preveniraju kardiovaskularna oboljenja, a veruje se i da flavonoidi utiču na snižavanje LDL holesterola, kao i na povišenje nivoa HDL, odnosno zaštitnog holesterola. Crveno vino utiče preventivno i na stvaranje tromboze koja je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara.

Francuski paradoks odnosi se na podatak da se u Francuskoj beleži sve manja stopa smrtnosti i obolelih od kardiovaskularnih bolesti, iako njihova ishrana sadrži veliku količinu zasićenih masti.

Istraživanja pokazuju da je umerena konzumacija crnog vina umanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ali treba imati u vidu i to da Francuzi polako jedu, da dugo žvaću hranu i posvećuju se obroku, da od napitaka najčešće konzumiraju samo vodu, da koriste dosta svežih začina u ishrani, da uglavnom jedu sveže pripremljenu hranu i često idu u duge šetnje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!