Start Zanimljivosti Zimska grickalica: Napravite savršene čvarke!

Zimska grickalica: Napravite savršene čvarke!

cvarci

Čvarci su naše najbolje grickalice, savršeno idu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom su prosto nezamenjivi. Oni se i dan danas na našim prostorima masovno prave, a gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tajnu i baš svoje smatra najboljima. Predstavljamo vam iskustva ljudi širom regiona i otkrivamo njihove tajne savršenih čvaraka.

Većina onih koji godinama prave čvarke se slažu da je najbitnije slaninu rezati na odgovarajuće komade koji ne smeju biti ni preveliki niti previše mali. Ako su komadići preveliki sva mast se neće uspeti otopiti i kad mast bude spremna za skidanje u njima će ostati još masti. S druge strane ukoliko su čvarci previše mali time ćete smanjiti kvalitet masti.

Ipak, kažu domaćini širom regiona da je najgore što možete napraviti to, da nejednako izrežete salo, a savršena veličina komada trebalo bi da budu oko tri centimetra. Tokom rezanja čvaraka treba da obratite pažnju i na temperaturu prostorije na kojoj ih režete, što niža temperatura to bolje i zato vam mi preporučujemo da nabavite rukavice bez prstiju i to obavite napolju.

Kad se slanina izreže i stavi u veliku posudu, u prvih pola sata topljenja je neophodno stalno mešanje. Za vreme topljenja čvaraka je dobro dodati mleko da bi čvarci dobili svoju boju. Količina mleka koja treba da se doda jeste 1 decilitar na količinu od 10 kilograma slanine, što više mleka to će čvarci biti tamniji. Savršeno vreme za dodavanje mleka jeste kada mast počne da se peni, a komadi slanine još uvek nisu dobili boju. Dodavanjem mleka sprečićete i da se mast previše peni, a samim tim i opasnost od opekotina.

Onog trenutka kad je mast bistra, a čvarci imaju svoju prepoznatljivu boju vreme je da ih cedite. Mnogi tvrde da čvarci ne treba da se sole, jer na taj način gube hrskavost, ali to je opet stvar ukusa.

Izvor: LifePressmagazin
Foto: Casarosada

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!