Blagodeti čaja

Blagodeti čaja

SHARE

caj_web

Priča o čaju počinje u Kini 2737. godine pre naše ere. Legenda kaže da je car Šen Nung, šetajući se jednog dana, zastao da se odmori ispod nekog drveta i prokuva vodu za piće. U tom momentu, povetarac je protresao granje drveta koje je bilo iznad njega i nekoliko listova je upalo u ključajuću vodu, dajući joj prijatnu boju i ukus.

Caru se novi napitak toliko svideo da je ponovo napunio svoju šolju. Biljka pod kojom je sedeo je bilo divlje drvo čaja. Tako je nastao čaj.
Čaj je u Evropu  prenet u XVII veku i to prvo u Holandiju 1610. godine, a zatim u Francusku i Englesku. U početku rezervisan samo za princeze, postao je cenjen u visokom društvu, tako da su kafedžinice ubrzo promenile ime u čajdžinice.

Danas je čaj drugo piće po konzumaciji u svetu, nakon vode, a podjednako se pije topao, ledeni, biljni, uz dodatak arome, šećera, mleka, meda…Jedna šoljica sadrži otprilike 40 mg kofeina (gotovo upola manje od kafe), no nivo zapravo zavisi od pripreme i vrste.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?