Kolač s makom i orasima

    Kolač s makom i orasima

    Recept Danute Šereš iz Budisave

    SHARE

    Kolač s makom i orasima

    • 80 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kora
    150 g margarina
    150 g šećera u prahu
    malo soli
    1 limun
    1 vanil-šećer
    4 jajeta
    110 g mekog brašna
    170 g mlevenog maka
    50 ml mleka
    Fil
    300 ml mleka
    100 g šećera
    200 g mlevenih oraha
    150 g mlevenog keksa
    1 čašica ruma
    vanil-šećer
    200 g margarina
    Premazivanje
    marmelada od kajsija
    Posipanje
    malo mlevenog maka

    Priprema:

    Kora
    1. Rernu zagrejati na 180°C.
    2. Margarin penasto umuti sa polovinom šećera u prahu, solju, vanil-šećerom, a potom dodati žumanca, uz neprekidno mućenje.
    3. Belanca umutiti u čvrst šaum sa preostalim šećerom u prahu, te lagano umešati u smesu od žumanaca.
    4. Dodati brašno, mak, mleko i rendanu koru limuna.
    5. Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
    Fil
    1. Prokuvati mleko sa šećerom i dodati orahe, keks, rum i vanil-šećer. Mešati dok se krem ne zgusne (po potrebi dodati mleka ili keks). Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
    2. Ohlađenu smesu sjediniti sa margarinom i sve penasto umutiti.
    3. Testo premazati marmeladom od kajsije, a potom naneti fil i posuti makom.

    Preporučujemo i recept za kremasti čoko-karamel kolač.

    1 KOMENTAR

    KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?