Start Kuhinje sveta Leskovački uštipci

Leskovački uštipci

Leskovački uštipci
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g mlevene junetine
(80% vrat i 20% but)
100 g dimljene slanine
50 g kačkavalja
1 kašika ljute aleve paprike
3 čena belog luka
so, biber
malo ulja

Priprema:

1. Meso dva puta samleti i pomešati sa mlevenom slaninom (prethodno odstraniti kožu).
2. U ovu masu dodati sitno rendan (što stariji) kačkavalj, alevu, rendani beli luk i začine, pa rukama dobro sjediniti smesu.
3. Pripremljenu smesu premazati s malo ulja i prekriti pa ostaviti na hladnom mestu da odstoji oko pola sata.
4. Nakvašenim rukama zahvatati mesnu masu i u formirati uštipke željene veličine (mogu biti i veći komadi ako ste vični tome, baš kao što je prikazano na fotografiji).
5. Peći na zagrejanom roštilju, na umerenoj temperaturi, s obe strane, oko 5-7 minuta.
6. Pečene uštipke dodatno začiniti sveže mlevenim biberom.
7. Servirati vruće uz npr. belolučenu salatu i ljutu papriku.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!