Start Glavna jela Meso File sa slatko-kiselim sosom

File sa slatko-kiselim sosom

DH
DH

Sastojci:
– 2 svinjska filea
– 0,5 dl soja sosa
– 0,5 dl crnog vina
– 1 kašika žutog šećera
– 1 kašika meda
– prstohvat belog luka u prahu
– 2 struka mladog luka
– mešavina začina
– 500 g mladog graška
– ulje, so
za slatko-kiseli sos
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– 2 kašike vuster sosa
– 2 kašike žutog šećera
– 3 dl soka od paradajza
– 1 kašika gustina
– mešavina začina

Priprema
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti soja sos, crno vino, žuti šećer, med, beli luk u prahu, sitno seckani mladi luk i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati pa u njih potopiti filee i ostaviti u frižideru da prenoće. Tokom mirovanja meso povremeno okretati.
2. Odstojalo meso ocediti od marinade i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Zatim postepeno dolivati proceđenu marinadu i dinstati na umerenoj temperaturi dok potopuno ne omekša.
3. Mladi grašak obariti u slanoj vodi.
4. Dinstane filee ostaviti da se prohlade, a potom ih iseći na tanke kolutove, preliti slatko-kiselim sosom i poslužiti uz mladi grašak.
Slatko-kiseli sos:
U šerpici sjediniti sok od paradajza, vuster sos, jabukovo sirće, žuti šećer, gustin i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina.

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!