Start Vaši recepti Jednostavna i ukusna poslastica – voćni kolač

    Jednostavna i ukusna poslastica – voćni kolač

    Recept Dijane Gavrilović iz Horgoša

    Voćni kolač sa bananama

    • 90 minuta
    • mirovanje 4h
    • 8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Biskvit
    200 g brašna
    prstohvat soli
    200 g margarina
    200 g šećera u prahu
    3 vanil-šećera
    4 jajeta
    ½ praška za pecivo
    Fil
    1 puding od vanile
    400 ml mleka
    1 vanil-šećer
    3 kašike šećera
    voće po želji
    Prelliv
    200 ml soka od jabuke
    10 g želatina
    Dekoracija
    2 šlaga
    200 ml mleka
    1 šlag fiks
    2 veće banane
    grožđa po ukusu
    (ili voće po želji)

    Priprema:

    Biskvit
    1. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanil-šećerom, pa dodati so.
    2. Postepeno dodavati jaja (jedno po jedno) i još malo mutiti.
    3. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
    4. Smesu uliti u podmazan i pobrašnjen kalup i peći na 180°C oko 25 minuta.
    Fil
    1. Šećer, vanil-šećer i puding razmutiti sa malo mleka, a preostalo mleko ostaviti da provri.
    2. U ključalo mleko ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Zatim vrućim pudingom preliti koru. Ostaviti da se ohladi i stegne.
    3. Preko pudinga poređati voće po želji.
    Finalni postupak
    1. Sok od jabuke ostaviti da proključa, a zatim dodati želatin neprekidno mešajući. Gotov preliv pažljivo naneti preko voća.
    2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i dekorisati kolač.
    3. Pripremljen kolač ostaviti da se dobro ohladi i stegne, najmanje 2 sata.

    Preporučujemo i recept za slatki tart s voćem koji se ne peče.