Start Zanimljivosti O namirnicama Koliko obaćate pažnju na zdravlje vašeg stomaka?

Koliko obaćate pažnju na zdravlje vašeg stomaka?

hrana malo kalorija
Foto: Pošalji recept
Da li patite od konstipacije? Kao posledica loše regulisane glikemije, odnosno previsokog ili preniskog nivoa šećera u krvi javlja se konstipacija. Čak i promene u jelovniku, koje dosta ljudi uvodi nakon što im se dijagnostikuje neko oboljenje, mogu izazvati promene u radu creva. Nadutost i gasovi javljaju se često posle drastičnih promena u režimu ishrane. Zato je sve promene najbolje uvoditi postepeno.
Pored toga što je život sa stomačnim tegobama veoma neugodan, naučnici su dokazali da poremećaj u radu creva ima ozbiljne posledice po opšte zdravlje, počevši od raspoloženja preko povećanog rizika od osteoporoze, do srčanih oboljenja. Količina i raznovrsnost bakterija u crevima utiču i na lakoću kojom se gube suvišni kilogrami. Zato, vodite računa o zdravlju svojih sreva a mi vam nudimo nekoliko saveta kako da svoj digestivni sistem učinite mehanizmom za savršeno zdravlje.
REDOVNO VEŽBAJTE
vežbanjem se jačaju svi mišići, uključujući i one koji oblažu creva, tako da se redovnom fizičkom aktivnošću omogućava pravilan rad creva, kažu stručnjaci.
IZBEGAVAJTE BRZU HRANU I VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE
Veštački zaslađivači loše utiču na funkciju i sastav crevnih bakterija, a brza hrana je puna masnoća i šećera. Ova dva sastojka izazivaju nepovoljne promene u crevnim bakterijama, što, između ostalog, utiče i na prepoznavanje trenutka kada ste siti.
UNOSITE ŠTO VIŠE VLAKANA
U hranu bogatu vlaknima ubrajaju se sočivo, hleb od integralnog brašna, žitarice, voće i povrće. Prema istraživanju iz 2014. godine preporučuje se 35 g vlakana dnevno za postizanje zdrave bakterijske sredine u crevima, pomoću čega ćete lakše gubiti kilograme i održavati idealnu težinu.
PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI
Hrana bogata vlaknima neće sprečiti ili otkloniti konstipaciju ukoliko svakodnevno ne pijete dovoljno tečnosti tj. vode. Tečnost je neophodna za pravilan rad creva.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!