Start Trikovi i saveti Mali trikovi: Kako da pržena hrana postane zdravija

  Mali trikovi: Kako da pržena hrana postane zdravija

  przeni kolutici luka 2

  Pržena hrana nije omiljena samo u Americi. Jede se naširoko i u Srbiji. Ukoliko ne želite da se odreknete vrelog ulja, a hoćete da jedete zdravije, pratite ove trikove.

  1. Koristite maslinovo ulje
  Maslinovo ulje je verovatno najbolje koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će zadržati svoje nutritivne vrednosti i kvalitet. Najbolje je koristiti Virgin ili Extra Virgin. Ove oznake ukazuju da je dodato manje hemikalija tokom proizvodnje.

  2. Neka ulje bude čisto
  Ukoliko pržite u fritezi, važno je da ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a jelo će vam imati ukus zagorelog. Ako koristite staro ulje, ono je verovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate ostatke hrane iz ulja, a drugi je da ga redovno menjate.

  3. Zdravije pohovano bez glutena
  Ljudi obično za pohovanje koriste belo brašno koje sadrži gluten, pa se dobro veže za hranu. Ipak, brašno koje ima mnogo glutena podrazumeva da će hrana upiti mnogo masti. Koristite pirinčano ili kukuruzno brašno.

  4. Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu
  Još jedna stvar koja može da pomogne kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode bikarbone u poh. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i prethodni trik, izvesno je da će vam obrok biti zdraviji.

  5. Održavajte temperaturu ulja
  Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni Celzijusa. Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo više masnoće. S druge strane, ako ga pregrejete, zagoreće, što nije ni malo ukusno, a još manje zdravo.
  Ukoliko možete, prednost dajte fritezi umesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na ubrusu da biste odstranili višak masnoće.

  Izvor: Lifehack.org
  Foto: Freedigitalphotos.net/KEKO64

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!