Start Zanimljivosti O namirnicama Paprika – bogata riznica vitamina C

Paprika – bogata riznica vitamina C

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
U hrono ishrani, paprika se može konzumirati za sva tri obroka tokom dana, s tim da je za večeru u restriktivnom periodu dozvoljena samo zelena koja ima nižu kalorijsku vrednost.
Veliki broj istraživanja pokazuje da je paprika jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Ima dva do tri puta više vitamina C od limuna, bogata je fosforom, magnezijumom i kalijumom, vitaminima B1, B2, kao i provitaminom A. S obzirom na to da je vitamin C termolabilan (osetljiv na visoke temperature), bilo bi idealno da se paprika konzumira u sirovom stanju, buduži da se kuvanjem, pečenjem ili prženjem vitamin C, u manjoj ili većoj meri, uništava.
Paprika ima vrlo široku i raznovrsnu primenu. Osim što se koristi za spravljanje svežih salata, nezaobilazni je sastojak mnogih slanih jela, a upotrebljava se i sušena, konzervirana i sitno mlevena kao začin.
Sveža pulpa paprike odličan je borac protiv prehlade, astme, bronhitisa, respiratornih infekcija, katarakte, angine pektoris, ateroskleroze i karcinoma, a da bi bila što svarljivija i hranljivija, trebalo bi je preliti uljem i dobro sažvakati.
Treba imati na umu da je paprika osetljiva i lako kvarljiva namirnica, da brzo vene i gubi ukus, te da je poželjno birati čvrste i jedre plodove koji izgledaju mesnato, a izbegavati uvenule ili nezrele, kao i one sa vlažnim mrljama jer to ukazuje na početak kvarenja u unutrašnjosti plodova.

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!