Start Zanimljivosti O namirnicama Pet namirnica za bolju cirkulaciju

Pet namirnica za bolju cirkulaciju

Zima je i kalendarski došla ali se na prvi pogled ne oseća. Međutim, mnogi od nas, koji se ne mogu baš lako adaptirati na temperaturne oscilacije, sigurno osećaju probleme sa cirkulacijom. Da bi se telo adaptiralo na novonastalu temperaturu neophodno je da protekne minumun nekoliko nedelja. U međuvremenu, mišići i ligamenti pate zbog sporije cirkulacije krvi, što se manifestuje bolovima, grčevima i ukočenošću.

Uz ovih pet namirnica možemo sebi pomoći da umanjimo ili otklonimo navedene manifestacije – pasulj, korenasto povrće, ovas, ren i heljda apsolutni su saveznici u podsticanju cirkulacije.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images
Proteini iz pasulja predstavljaju izvor toplotne energrije za naše telo. Najbolji biljni proteini nalaze se u pasulju, sočivu, tofu siru, sejtanu, orašastim plodovima…
Korenasto povrće (šargarepa, celer, peršun, paštrnak, keleraba, rotkva, crni i beli luk) doslovno greje krv. Najbolji efekat poboljšanja cirkulacije tela jeste ukoliko se konzumira čorba ili supa sa ovim sastojcima.
Ovas je žitarica koja osim što zahvaljujući lipidima zagreva organizam, snižava i nivo holesterola i triglicerida u krvi, poboljšava varenje i rešava probleme s opstipacijom, a koristan je i za dijabetičare.
ren-366Ren spada u grupu korenastog povrća, o kome je već bilo reči međutim, treba ga posebno istaći jer je izuzetno efikasan u borbi sa oslabljenom cirkulacijom, usporenim metabolizmom, respiratornim infekcijama, koje su i te kako česte u zimskim mesecima.
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Heljda je žitarica koja se tradicionalno služi za doručak u Rusiji, jer je dokazano snažno dejstvo zagrevanja organizma. Bogata je proteinima, a siromašna kalorijama i mastima, što je čini idealnom energetskom namirnicom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!