Start Vina regiona Vinarija “Milutinović”: Vina sačinjena po starim receptima Zaharija Orfelina!

Vinarija “Milutinović”: Vina sačinjena po starim receptima Zaharija Orfelina!

untitled

Vinarija Milutinović” je porodična vinarija, koja se bavi restauracijom i oživljavanjem postupka pravljenja čuvenih i traženih vina iz Sremskih Karlovaca, sa vinorodnih obronaka Svete Fruške Gore. U sklopu vinarije nalaze se dva laguma iz XVIII veka (Sremski Karlovci) i najveća privatna Arhiva vina, sa optimalnim uslovima za odležavanje i negovanje vina, kao i ekskluzivna Vinoteka. Vinarija Milutinović proizvodi specijalna aromatična i desertna vina Ausbruch, Bermet i Schiller, kao i snažno alkoholno piće Rozolija.
Sva pića sačinjena su po starim receptima koje im je u nasleđe ostavio znameniti prosvetitelj i vinar Zaharije Orfelin, uz primenu iskustava savremene tenologije.
Sva ova arhivska vina se prodaju u Novom Sadu.

Proizvodi
Iz čiste žudnje za lepim, iz ogromne potrebe da se razlikujemo i budemo bliži tragu postojanja početka i večnog trenutka trajanja, stvaranje je dobilo smisao i mi ono što jesmo.

Vino Ausbruch
ausbruch
Gospodsko vino, zlatno-žute boje, od probranog grožđa kasne berbe i suvarka. U osnovi, Ausbruch je kupaža Sile, Petre, Belog Burgundca… oplemenjeno maceratom mente, belog gloga, kantariona, majčine dušice… kao i primarnim dodatkom suve smokve i meda. Ausbruch spada u specijalna vina sa visokom količinom alkohola, neprevrelog šećera i ekstrakta.
U duhu tradicionalne manufakture, najmodernjim tehnološkim postupkom, nakon odležavanja od 24 do 36 meseci, dobija se prestižno vino zavidnog kvaliteta i izuzetne harmonije.
Može da se pije iz čistog zadovoljstva, a izvanredan je i kao aperitiv uz masne sireve, guščiju paštetu, a naročito kao dižestiv uz kolače i torte. Služi se na temperaturi 14-16°C a hladi se na par stepeni ispod.

Vino Bermet
bermet
Nadaleko čuveno, autohtono, specijalno aromatično vino Bermet, koje je pronelo slavu Sremskih Karlovaca i ovog blagorodnog podneblja širom sveta.
Bermet se proizvodi od odbranih crvenih vina, začinskih i lekovitih biljaka. Pelin je noseća biljka našeg vinskog dragulja a u tragovima tu su još neven, kleka, vanila, menta i desetak drugih „đakonija”. Vino Bermet je čuvar našeg zdravlja, kako fizičkog tako i duhovnog. Antioksidativna svojstva ovog vina mogu ga svrstati u „špecije čiste medicine”.
To je vino koje govori samo za sebe, medijum koji nas čini različitim i autentičnim, pokretač dobrog raspoloženja, mudrac koji nas vodi pravom stazom.
Hranu treba birati prema Bermetu, a prija jednako pre i posle jela. Svoj raskošni buke najbolje ispoljava na temperaturi i preko 18°C.

Vino Schiller
schiller
Identitet i individualnost ovog nesvakidašnjeg pića leži u blistanju i prelivanju rubinsko ružičstih iskričavih nijansi, delikatnoj, suptilnoj aromi i neuporedivom bukeu.
Nastao je sjedinjavanjem Burgundca crnog, Plemenke, Lize… i macerata nevena, kima, lovorovog lista, muskatnog oraščića… koji se u procesu sazrevanja stapaju u skladnu celinu.
Schiller je specijalno aromatično vino čija organoleptička svojstva naprosto osvajaju. U društvu nas čini posebnim a u trenucima osamljenosti punim energije. Jednom rečju: piće koje se jednom proba i nikad ne zaboravlja!
Uz ovo arhivsko vino preporučuju se crvena mesa, pečna srnetina ili divlja svinja kao i deserti. Služi se na temperaturi 14-16°C.

Rozolija
rozolija
Iz bogate riznice našeg nasleđa, lozova rakija oplemenjena esencijom planinskog meda, aromatičnim i lekovitim biljem, budi i jača duh slovenskog naroda.
Rozolija je lepe prirodno žuto-zelenkaste boje, bogatog mirisa, usklađenog odnosa alkohola i ekstrakta, neuporedivo prijatnog ukusa.
Rozolija je piće atmosfere, uzročnik ali i posledica događanja, osećajnosti punoće života i otkrića ljubavi, kao osnovnog pokretača svega oko nas i u nama.
Koristi se i kao apertiv i kao dižestiv, stvarajući pri umerenoj upotrebi uvek prijatno raspoloženje. Rozoliju treba blago rashladiti, a piti je na sobnoj temperaturi, po mogućstvu iz bokastih čašica. Proizvodnja je standardizovana i ograničena na 1.000 buteljki od 0,5 l po vrsti pića.
Namenjena je isključivo za specijalne korporativne poklone i ne može se kupiti u maloprodaji niti naručiti u ugostiteljskim objektima. Prodaje se jedino kod ekskluzivnog distributera za Srbiju i region u izložbenom salonu ANTIQUINARIUM ili kod ovlašćenih prodavaca.
Sva pića kontroliše i atestira Tehnološki i Medicinski fakultet u Novom Sadu.

Tekst: Dejan Ajduković, Life Content

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!