Start Vina regiona “Vinarija Tikveš”: Tradicija duga preko 125 godina!

“Vinarija Tikveš”: Tradicija duga preko 125 godina!

tikves
Još u doba Rimske Imperije zapisano je da u Makedoniji počinje tradicija proizvodnje čudesno moćnih vina sa mirisom juga, ukusom pesme, začinjena osmesima Makedonaca. Vinarija Tikveš je jedan od najznačajnijih tvoraca te tradicije. Ovde, više od 125 godina, nebo, zemlja, sunce i vinogradi sa juga Evrope, svaki na svoj način učestvuju u stvaranju tradicije, i postaju deo priče o vinima iz vinarije Tikveš. Još od davne 1885. godine. ovde nastaje vrhunsko vino iz Makedonije.

1885: Pano Velkov, trgovac, blagorodnik i zemljoposednik, ostvario je svoj san i u Makedoniji je osnovao vinariju Tikveš na 1.200 kvadratnih metara. Ovo je period u kom Otomanska imperija gubi svoju moć, a u svetu se dešavaju intenzivne promene.

1912: Proizvedeno je prvo vino pod etiketom „Tikveš“. Sin Paneta Velkova, Aleksandar, nasleđuje kompletno vlasništvo vinograda i vinarije. U to vreme Tikveš ostvaruje saradnju sa grčkim proizvođačem vina i žestokih pića „Metaxa“ i dobija licencu za proizvodnju žestokih pića pod njihovim imenom.

1914: Pojava bolesti filoksere je uništila skoro celu vinogradarsku tradiciju u Makedoniji, kao i autentične sorte grožđa žilavka, stanušina, mustenik, plovdina, belerče, sivjak. Lozari iz regiona se udružuju i nose američke hibridne sorte grožđa, kako bi nastavili proizvodnju vina.

1938: Rukovođenje vinarijom preuzimaju Aleksandrovi sinovi, Pano i Stefan. Oni povećavaju proizvodnju vina i žestokih pića i počinju sa proizvodnjom bezalkoholnih pića. Tikveš postaje poznata kompanija na celom Balkanu, a svoje proizvode prodaje u Srbiji, Albaniji, Severnoj Grčkoj i u Egiptu.

1946: Država donosi zakon o nacionalizaciji privatnog vlasništva. Aleksandar Velkov dobrovoljno predaje ključeve vinarije sa jednim zahtevom: da novi vlasnici zaposle njegove sinove, jer oni imaju znanje i iskustvo u radu sa vinom. Država ispunjava ovaj njegov zahtev. Tikveš postaje državno preduzeće. Tada počinje i izgradnja vinarije na drugoj lokaciji.

1968: Nastaje Agrokombinat „Tikveš“ pripajanjem nekoliko manjih poljoprivrednih kooperativa. Tikveš postaje najveća vinarija u Jugoistočnoj Evropi.

1973: Nastalo je vino „T’ga za jug“ u čast Struških večeri poezije. „Zvezda je rođena“.

2003: Grupacija „M6“ kupuje vinariju Tikveš i počinje sa investicijama i modernizacijom proizvodne opreme. Posebna pažnja posvećena je unapređenju procesa proizvodnje, od odgajanja grožđa, berbe preko dobijanja finalnog proizvoda.

2008: Na „Wine Innovation Forum-u“ u Parizu, vinarija Tikveš je proglašena za jednu od 30 najinovativnijih vinskih brendova u svetu.

Vinske ture
Vinarija Tikveš nudi celokupno uživanje za sve one koji žele da osete lepote vinskog sveta prikazane kroz istoriju i šetnje kroz vinariju, kao i da osete duh i karakter podneblja degustacijom vrhunskih vina vinarije Tikveš. Pozivaju svakog dobronamernika i ljubitelja vina na fascinantno putovanje kroz vinariju, dopunjeno primamljivim kombinacijama hrane i vina. U atraktivnom autentičnom restoranu zajedno sa vrhunskim vinima vinarije Tikveš možete da okusite i specijalitete tradicionalne makedonske kuhinje, kao i neverovatne internacionalne specijalitete. Nude vam razne vrste vinskih tura i opcije za degustaciju, omogućavajući vam da odete iz vinarije prepuni neponovljivih utisaka. Vinarija je otvorena za posetioce od ponedeljka do subote, od 10:00-18:00 sati. Vašu posetu potrebno je da najavite minimum dva dana unapred.

Proizvodi

Terroir Wines
*Barovo White
barovo white
Kupaža belana i šardonea, odležala u najkvalitetnijim hrastovim buradima, nudi raskošne arome zrelih breskvi, dinje, propolisa i začinskog bilja. Snažne strukture, izbalansirano do savršenstva, svilenkasto i moćno na jeziku sa dugim završnim ukusom voćno – začinskog karaktera.

*Bela Voda White
bela voda white
Kupaža šardonea i belana koju karakteriše eksplozivan, bogat miris zrelog voća upotpunjen aromama iz francuskih barik buradi, sa notama prepečenog tosta, putera, vanile i lešnika. Izrazito punog tela, sočno, sa dugom završnicom i prijatnom bademastom gorčinom.

*Barovo Red
bela voda white
Sveže noći i topli i suvi dani u vinogradima Barova, visoko u planinama južne Makedonije, dali su nam mogućnost da proizvedemo raskošnu, moćnu i savršeno balansiranu kupažu vranca i kratošije, koja osvaja mirisima kupina, divljih jagoda i borovnice, zrelim i raskošnim taninima i izuzetno dugom završnicom.

*Barovo Red
barovo red
Sveže noći i topli i suvi dani u vinogradima Barova, visoko u planinama južne Makedonije, dali su nam mogućnost da proizvedemo raskošnu, moćnu i savršeno balansiranu kupažu vranca i kratošije, koja osvaja mirisima kupina, divljih jagoda i borovnice, zrelim i raskošnim taninima i izuzetno dugom završnicom.

*Bela Voda Red
bela voda red
Vino sa snažnim pečatom podneblja, napravljeno od grožđa odgajanog na glinovitom terenu lokaliteta Bela Voda, koji odlikuje karakteristična mediteranska klima. Kupažu sorti vranac i plavac mali karakteriše širok spektar aroma – od crnog šumskog voća do kakaa i kedrovine, kao i obilje ekstrakta i snažna struktura u ustima.

Limited Edition

*Chardonnay
chardonnay
Kvalitetno suvo belo vino sa kompleksnom aromom i dominacijom banane i vanile, punim telom produženim sa unikatnom kombinacijom hrastovih nota i voća, zaokruženo elegantnim finišem.

*Cabernet Sauvignon
cabernet
Odležavalo u „barique“ buradima. Kvalitetno suvo crveno vino sa aromama cimeta i zrelih bobičastih plodova, prepečenog mirisa, sa harmoničnim ukusom i karakteristično elegantnim finišem.

*Merlot
merlot
Odležavalo u „barique“ buradima. Kvalitetno suvo crveno vino sa harmoničnom kombinacijom mirisa džema, začina i prepečenog hleba, sa tragovima karamele i zrelih šumskih plodova, balansiranog ukusa zaokruženog slatkim finišem.

*Vranec
vranec
Odležavalo u „barique“ buradima.Kvalitetno suvo crveno vino sa karakterstičnim tonovima zrelog grožđa i suvih šljiva, obogaćeno aromama hrasta i čokolade. Odlikuje se bogatim telom sa karakterističnom svežinom i unikatno dugim finišem.

Alexandria Cuvée

*Alexandria White Cuvée
alexandria
Odlikuje se zlatno-žutom bojom sa zelenkastom refleksijom, te svežim i intenzivnim aromama banane, kruške i breskve, sa blagim notama cvetova jabuke, narandže i limuna. U ustima meko i sveže, sa dobro balansiranim kiselinama i dugom završnicom.

*Alexandria Rosé Cuvée
rose
Odlikuje se svetlo ružičastom bojom sa srebrnom refleksijom i raskošnim voćno-cvetnim mirisima šumskih jagoda, ruža i božura. Na ukusu dominiraju kompleksne mineralne arome i hrskave prijatne kiseline koje se stapaju u elegantno sveži finiš.

*Alexandria Red Cuvée
red
Odlikuje se intenzivnom rubin-crvenom bojom i kompleksnim aromama crvenog i crnog voća. Dominiraju trešnje, šljive, maline i crne ribizle, kao i mirisi suvog duvana, dima, bibera i cimeta. Na nepcu kompleksno sa punim telom i jakim začinskim finišom.

Special Selection

*Rkaciteli Special Selection
rkc
Vino se odlikuje zlatno-žutom bojom i svežim voćnim aromama manga, breskve, grejpfruta i ananasa.

*Sauvignon Blanc
sauvignon
Suvo belo vino koje se odlikuje svetlo žuto-zelenom bojom, svežim herbalnim mirisima i nežnim, harmoničnim ukusom, sa notama tropskog voća.

*Grenache Blanc
grenache
Suvo belo vino sa nežnom svetlo žutom bojom, protkano zelenkastim nijansama. Odlikuje ga puno telo sa blagim cvetnim mirisima i aromama breskve i dinje harmonično pomešanim u dugotrajnom ukusu.

T’ga za jug
tga
Odlikuje se sa intenzivnom crvenom bojom, karakterističnom aromama suvog grožđa i maline, zrelih tanina sa sladunjavim ukusom.

Classic

*Traminec
traminec
Suvo belo vino sa zlatno-žutom bojom i prijatnim, nežnim muskatnim mirisom sa notama začina i prezrelog voća. U ustima umereno puno, pitko i osvežavajuće.

*Temjanika
temjanika
Polusuvo belo vino sa intenzivnom muskatnom aromom i notama slatkih začina, sitnog cveća i južnog voća, posebno mandarine. Odlikuje ga umereno puno telo, slatkasti i odlično izbalansirani miris i mekani finiš.

*Grenache Blanc
grenache2
Suvo belo vino sa zlatno-žutom bojom, proizvedeno od sorte grožđa grenaž blan. Odlikuje se prijatnim i elegantnim mirisom breskve i belim cvećem, sa srednjim telom.

*Smederevka
smederevka
Suvo belo vino sa svetlo žutom bojom, osvežavajućim ukusom i prefinjenim mirisom sa notama dinje i tropskog voća. Odlikuje ga puno telo i dobro izbalansirane kiseline.

Šarac
sarac
Poluslatko crveno vino koje se odlikuje intenzivnom tamno crvenom bojom, prijatnim aromama crvenog voća, bogatim i harmoničnim ukusom, svilenkastim taninima i nežnom završnicom.

Stona vina

*Smederevka
smederevka2
Suvo belo vino proizvedeno od sorte grožđa smederevka. Odlikuje se svetlo žutom bojom, prijatnim mirisom i osvežavajućim ukusom.

*Žilavka
zilavka
Suvo belo vino proizvedeno od sorte grožđa žilavka. Odlikuje se zelenkasto-žutom bojom, prijatnim mirisom i ukusom.

*Rose
roze
Polusuvo vino proizvedeno od sorte grožđa kratošija. Odlikuje se svetlo roze bojom, svežim voćnim aromama i nežnim, slatkastim ukusom.

Penušavo vino

*Ergion
penusavo
Kvalitetno suvo penušavo vino proizvedeno klasičnom metodom. Kombinacija sorti za proizvodnju ovog penušavog vina daje odličan spoj svežine i voćnog ukusa, harmonije i elegancije. Nežni i fini mehurići daju kremastu strukturu vinu, a zaokružuje ga vrlo sveža završnica. Preporučujemo ga kao aperitiv.

Izvor i foto: tikves.com.mk

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!