Start Vina regiona Vinarija “Vinum”: Vrhunska vina u ograničenim serijama!

Vinarija “Vinum”: Vrhunska vina u ograničenim serijama!

vinum-04
Padine Fruške gore su od davnina čuvene po zasadima vinove loze, vrednim i istrajnim vinogradarima i isto toliko poznatim i umešnim podrumarima. Negovanje vinove loze i proizvodnja vina ovde imaju tradiciju čije trajanje se meri desetinama vekova.
Vinarija “Vinum” je jedan od iskrenih poštovalaca i sledbenika ove tradicije. Takođe, “Vinum” je i jedna od onih vinarija koje sve svoje snage i stremljenja usmeravaju u pravcu primene novih znanja i savremenih tehnoloških postupaka. Kao rezultat, vina iz ove kuće se sve češće hvale, a potvrda visokog kvaliteta i velike ljubavi i posvećenosti u uzgajanju loze i negovanju vina dolazi kroz priznanja na ocenjivanjima vina kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
Sremskokarlovački “VINUM” je moderna vinska kuća koja u svom radu povezuje bogata iskustva starih vinogradara, raspoloživa naučna dostignuća u domenu selekcije najuspešnijih i najkvalitetnijih sorti grožđa i poslednje domete savremenih tehnoloških postupaka u postizanju vrhunskog kvaliteta vina. Godišnje proizvodi oko 25000 litara vina i to: Zlatni talijanski rizling, Sauvignon blanc, Roze, Frankovku, Bermut i Bermet. U narednim godinama, sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada očekujemo da se na tržištu pojave sledeća bela vina: Semijon, Shardone, zatim muskatne sorte: Gewűrtz traminer, Žuti muskat, a od crvenih: Pinot Noire. Ozbiljnije ulaganje u opremu, doprinelo je tome da se kvalitet vina od samog početka rada vinarije, postiže zahvaljujući kontrolisanoj fermentaciji, hladnoj stabilizaciji pre punjenja i mikrofiltraciji, osvajajući brojne vredne nagrade kako kod nas tako i van granica naše zemlje. Dokaz tome su svakako i dve srebrne medalje na selekciji vina u Parizu 2004 i 2010 godine za vina: Frankovku (berba 2002) i Sauvignon blanc (berba 2009). Nagrada 2003.godine je bila prva takva nagrada na ovom prestižnom takmičenju koju je osvojilo vino sa ovih prostora posle 73 godine, kada je srebrno odličje ponelo vino jednog privatnog predratnog proizvođača iz Srbije. Vinum je stvoren iz ljubavi i njegova misija je da, u skladu sa sloganom “poštena adresa”, proizvodi isključivo vina od grožđa sa teritorije Fruške gore, odnosno užeg rejona Sremskih Karlovaca, i da to budu vrhunska vina u ograničenim serijama.

Proizvodnja

vinum-05
Primena najsavremenijih tehnoloških metoda ovom podrumu obezbeđuje odlučujuću prednost u odnosu na ostale kad se govori o dostizanju maksimalnog kvaliteta vina. Tri su osnovna elementa:
* automatska kontrola temperature alkoholnog vrenja dozvoljava kolebanja temperature do +/- 1 °C u odnosu na unapred zadatu referentnu vrednost, čime se ostvaruje davnašnji san starih podrumara o ‘kontrolisanom vrenju;
* primena brižljivo odabranih kvasaca specijalno razvijenih za konkretnu sortu grožđa, čime se obezbeđuje maksimalno iskorišćenje kvaliteta zrna;
* hladna stabilizacija odnosno višednevni tretman mladog vina niskom temperaturom (oko -4 °C) radi efikasnijeg taloženja nusprodukata vrenja i prečišćavanja vina.
Kada se svemu doda sa ukusom odabrana boca, nadahnuto dizajnirana etiketa i pouzdan čep od komadne plute koji će vinu obezbediti postojanost nakon punjenja, sigurno je da će svaki trenutak proveden uz ovo vino biti poseban doživljaj.

vinum-06

Bela vina
Zlatni italijanski rizling
zlatni-italijanski-rizling
Vino je svetle žuto-zelene boje, intenzivnog sortnog mirisa, umereno puno na ukusu s kiselinama koje mu daju svežinu. Servira se na temperaturi 10-12°C uz hladna predjela, mladi beli sir i glavna jela od belog mesa.

Sauvignon Blanc
sauvignon
Vino je žute boje, veoma intenzivnog mirisa na tropsko voće s primesama lista paradajza i zelene paprike, punog je ukusa i svežih kiselina, zaokruženo blagom notom voćne slasti. Servira se na temperaturi 10-12°C uz jela od teletine, jagnjetine, belu ribu i koziji sir.

Bermut
Belo slatko aromatizovano vino. Proizvedeno od vina Italijanski rizling uz dodatak koncentrovane šire i vinskog destilata u kome su macerirale lekovite i začinske biljke 10 dana. Servira se na temperaturi 8-10°C, kao aperitiv ili uz deserte.

Rose
VInum-Rose_MG_9908
Vino je svetle crvene boje, blagog muskatnog mirisa, na ukusu lagano i osvežavajuće. Servira se na temperaturi 10-12°C uz šunku i laka jela od svinjetine i ćuretine.

Crna vina
frankovka
Frankovka
Vino je zatvoreno crvene boje, mirisa na borovnicu i zrelu višnju s primesama hrastovine, punog je ukusa sa lepo ukomponovanim taninima i kiselinama. Servira se na temperaturi od 12-14°C uz jela od divljači, pačetine, paprikaše i zrele sireve.

Bermet
bermet
Crveno slatko aromatizovano vino. Proizvedeno tradicionalnim postupkom od grožđa Frankovka, vinskog destilata u kome su macerirale lekovite i začinske biljke 15 dana i koncentrovanog grožđanog soka. Servira se na temperaturi 16-18°C, kao aperitiv ili uz deserte.

“VINUM”, iz srpske prestonice vina – Sremskih Karlovaca, vam poručuje:
Najbolja je medicina,
Posle jela čaša vina,
Zato ruku čaši pruži,
Pa će život biti duži

Izvor: vinum-ns.co.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!