Start Glavna jela Meso Tradicija ukusa – pasulj prebranac

Tradicija ukusa – pasulj prebranac

Prebranac sa kobasicom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 150 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

½ kg pasulja tetovca
3 glavice crnog luka
2 para ljutkastih kobasica
100 g slanine
suvi začin
so, biber
aleva paprika
suva ljuta paprika

Priprema:

1. Pasulj dobro oprati pa potopiti i ostaviti preko noći.
2. Sutradan ocediti od vode, proprati, i naliti sa novom vodom pa staviti da se kuva.
3. Kada provri procediti pasulj i naliti toplom vodom pa nastaviti sa kuvanjem. Postupak ponoviti još jednom i ostaviti pasulj da se kuva dok ne omekša.
4. Slaninu iseći i tostirati na umerenoj temperaturi dok ne otpusti masnoću. Slaninu izvaditi iz tiganja i ostaviti sa strane. Crni luk očistiti i iseckati na rebarca pa prodinstati na masti. Kada je luk omekšao i postao proziran, dodati alevu papriku i propržiti.
5. U vatrostalnu posudu sipati upržen luk i alevu papriku. Dodati kuvani pasulj i tečnost koja je preostala od kuvanja, toliko da pasulj ogrezne, pa sve začiniti i promešati prema ukusu. Odozgo poređati kobasice i slaninu pa blago utisnuti u pasulj.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Pred kraj, kada se uhvatila fina skrama na površini, položiti ljutu suvu papriku i peći dok ne zamiriše.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

7 KOMENTARI

  1. U receptu dva puta spominjete alevu papriku a ni jednom suvu ljutu. Verovatno je ovaj drugi put trebalo da pise suva umesto aleve. Kad kuvam pasulj uvek dodam nanu kako bi se dodatno smanjila mogucnost da kasnije imate gasove u stomaku.

    • Aleva je spomenuta dva puta kao objašnjenje da se uprži sa crnim lukom, a drugi put da se ista smesa tj. sastojci presipaju u vatrostalnu pousud. Ljuta papričica je izostavljena jer se dodaje na kraju pečenja. Upravo smo adaptirali recept. Hvala što nas pažljivo čitate i redovno pratite.
      Nana, kim, soda-bikarbona i suve šljive mogu se dodati jelu i na taj način zaista smanjiti ili neutralisati gasove.

  2. Kod nas je prebranac uvek u posnoj varijanti, onaj koji se sreće i na posnim slavama. Ja u pasulj pre pečenja dodam i 1 kašiku paradajz pirea i tada prebranac ima poseban ukus. Ovaj gurmanski retko jedemo jer uz prebranac uvek poslužim ribu.

  3. Volim prebranac i u posnoj i mrsnoj varijanti. A kako i beli luk jako volim, dodam 2,3 cena. Divno izgleda, mami da se jede cak i za dorucak

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here