Start Zanimljivosti O namirnicama Dobar ukus i još bolje zdravlje – hladnoceđena ulja

Dobar ukus i još bolje zdravlje – hladnoceđena ulja

Unos dobrih masti veoma je bitan za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, zasićene masti, koje, kada je reč o uljima, u većim količinama sadrži palmino ulje, podižu nivo štetnog holesterola u krvi i stvaraju podlogu za razvoj raznih bolesti. S druge strane, kašika-dve mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (maslinovo, laneno, susamovo, suncokretovo ulje…), snabdevaju organizam korisnim masnoćama i prirodni su lek protiv povišenog holesterola, ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Obratite pažnju na deklaraciju
Svaka deklaracija mora da sadrži naziv pod kojim se ulje prodaje i njegovo trgovačko ime (ako ga ima), naziv i sedište odnosno adresu proizvođača i firme koji ga pakuje (ako to nije proizvođač), naziv i sedište odnosno adresu uvoznika, zemlju porekla i zemlju iz koje je ulje uvezeno, neto količinu, sadržaj slobodnih masnih kiselina, datum proizvodnje i rok upotrebe. Pri kupovini ulja, obavezno pročitajte deklaracije da biste saznali kakvog je kvaliteta, ali i njegovu kalorijsku vrednost
Hladnopresovana biljna ulja
Mogu se proizvesti od gotovo svakog semena, ali najcenjenija su ona od maslina, bundeve, suncokreta, badema, lana … Proces ceđenja se vrši bez zagrevanja (što je slučaj kod rafinisanih biljnih ulja) presovanjem, uz prethodno čišćenje, ljuštenje i usitnjavanje mehaničkim putem. Prečišćava se vodom, taloženjem, filtracijom i centrifugiranjem. Ovakav način proizvodnje obezbeđuje visok kvalitet i veoma dobru održivost. Hladnoceđena ulja bogata su prirodnim vitaminom E, koji je sačuvan u najvećoj mogućoj meri. Ta ulja imaju prepoznatljivu boju, miris i ukus.
Ipak, najkvalitetnije je ekstradevičansko ulje (virgine), koje sadrži 1% slobodnih masnih kiselina.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!